Відраза до їжі

Отвращение к пище

Відраза до їжі – це не просто відчуття повної відсутності апетиту.

Людина, у якої з’являється цей симптом, відмовляється від будь-якого прийому їжі, а сама думка про їжу може викликати у неї нудоту і навіть блювання.

Для здорової людини їжа – це джерело фізичної сили та емоційного задоволення.

Із продуктами харчування організм одержує поживні речовини та мікроелементи, необхідні для нормальної життєдіяльності.

Причини відрази до їжі

Відраза до їжі може свідчити про порушення функціонування багатьох органів і систем, а не тільки органів травлення.

Порушення апетиту можуть викликати такі стани:

  • захворювання печінки та жовчного міхура (гепатит, цироз печінки, холецистит, жовчнокам’яна хвороба, дискінезія жовчовивідних шляхів і жовчного міхура);
  • патологія підшлункової залози (панкреатит);
  • гельмінтози (аскаридоз, опісторхоз, токсокароз, ехінококоз та ін.);
  • інфекційні захворювання ШКТ;
  • харчова алергія;
  • ентеропатії, що супроводжуються синдромами мальабсорбції та мальдигестії (наприклад, целіакія);
  • нестача ферментів (наприклад, лактазна недостатність);
  • аутоімунні захворювання;
  • ендокринна патологія (особливо хвороби щитоподібної залози);
  • психічні захворювання (неврози, депресія, анорексія).
  • онкологічні захворювання та стани після хіміотерапії;
  • хвороби оперованого шлунка (наприклад, після резекції шлунка та ін.).

Пацієнт може відзначати відразу до будь-якої їжі або тільки до певних продуктів харчування.

Діагностика

Якщо людина довго відчуває відразу до їжі, їй потрібно пройти обстеження. У діагностиці хвороби, що спровокувала цей симптом, беруть участь різні фахівці: гастроентерологи (в першу чергу), ендокринологи, неврологи, психіатри, алергологи, онкологи, ЛОР-лікарі та ін.

Велика частина пацієнтів із відразою до їжі має патологію ШКТ, тому діагностика охоплює:

  • загальний аналіз крові та сечі;
  • аналіз калових мас на яйця гельмінтів;
  • біохімічний аналіз крові та ін.;
  • можливо, буде потрібен аналіз крові на харчову непереносимість;
  • ендоскопічне дослідження ШКТ (ЕГДС, колоноскопія);
  • УЗД органів черевної порожнини;
  • консультація інших фахівців (за необхідності).

Методи лікування відрази до їжі

Важливо встановити причину відрази до їжі та спрямувати всі лікувальні заходи на лікування основного захворювання. Метод і тактику (лікування у гастроентеролога, дієтолога та/або іншого фахівця, а також медикаментозну терапію та/або хірургічне лікування (за необхідності)) буде визначати лікар.

Варто зазначити, що важливою складовою консервативної терапії є дотримання дієти. Вона передбачає не тільки зміну якісного складу їжі, але і правильне її вживання.

До «якісних» вимог до їжі належать:

  • оптимальне співвідношення білків/жирів/вуглеводів;
  • достатня калорійність їжі, яка розраховується індивідуально;
  • насиченість продуктів необхідними вітамінами та мікроелементами;
  • слід віддавати перевагу натуральним продуктам без барвників і консервантів.

Для людей, які відчувають відразу до їжі, важливо налагодити режим харчування:

  • пити багато чистої води (за 30 хвилин до і через 1 годину після прийому їжі); нестача води в організмі – це найчастіша причина порушення обміну речовин;
  • їсти маленькими порціями, дробно (5–6 разів на день).
Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies.
X