Перебої в роботі серця, аритмія, кашель, спровоковані прийомом їжі

Досить часто у пацієнтів виникають скарги на перебої в роботі серця (аритмії), кашель у процесі їди, що може вказувати на певні проблеми зі здоров’ям. Так звані гастрокардіальний і бронхопульмональний синдроми часто виявляються за вегето-судинної дистонії (ВСД), високого розташування діафрагми та збільшення внутрішньочеревного тиску, ожиріння, регулярного переїдання.

Часто кашель у процесі та після прийому їжі виникає на тлі гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ), коли наявна недостатність нижнього сфінктера стравоходу, і в зв’язку з цим вміст шлунка закидається назад у порожнину стравоходу. Кашель за ГЕРХ починається через 10–15 хвилин після їди, коли сфінктер стравоходу максимально відкритий.

Аритмія після їди найбільш часто проявляється екстрасистолією – позачерговими скороченнями серця або окремих його ділянок, під час яких людина відчуває глухий поштовх, удар зсередини грудної клітини, короткочасний спазм. Серце нібито завмирає на кілька секунд, після чого його робота відновлюється.

Причини виникнення патологій, спровокованих прийомом їжі

Основна причина аритмії після їди – активний приплив крові до шлунка для стимуляції травлення. При цьому серце відчуває дефіцит крові, і, щоб його компенсувати, починає скорочуватися з більшою частотою, інтенсивність скорочень збільшується. Тому пацієнти відзначають значне збільшення частоти серцевих скорочень через 10–20 хвилин після прийому їжі, перебої в роботі серця, які поступово самостійно зникають або зменшуються.

Додатковий несприятливий чинник у цій ситуації – тиск діафрагми на серце та легені після переїдання. Періодичні напади тахікардії або екстрасистолії після їди сигналізують про можливий збій у роботі серцево-судинної системи, недостатню взаємодію органів і систем організму, постійне перевантаження травної системи.

Також ці стани можуть відзначатися в разі частого вживання важкої їжі, фастфуду, а також кофеїновмісних напоїв (кава, міцний чорний чай, енергетичні напої).

Факторами, які посилюють аритмію після їди, є:

  • інфекційні хвороби, які супроводжуються підвищеною температурою, інтоксикацією;
  • зневоднення;
  • нестача магнію та калію, вітамінів;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • стрес.

Діагностика патологій, спровокованих прийомом їжі

Усі симптоми, які провокуються прийомом їжі, вимагають ретельного обстеження для виключення важких захворювань. У разі появи постійних порушень серцевої діяльності або стійкого почастішання ритму серця потрібно терміново звернутися до фахівця та пройти обстеження, щоб виключити органічну патологію серцево-судинної системи або інших органів і систем. Підвищений ризик розвитку цих патологій виникає під впливом таких чинників:

  • похилий вік;
  • вагітність;
  • наявність хронічних хвороб травного тракту, системи крові, ендокринної патології;
  • заняття професійним спортом;
  • ожиріння.

Зазвичай, на першому етапі рекомендується таке обстеження:

  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • контроль артеріального тиску (АТ);
  • УЗД серця (ЕхоКГ);
  • консультації вузьких фахівців;
  • за необхідності, додаткове обстеження, зокрема відеоезофагогастродуоденоскопія, УЗД органів черевної порожнини, функціональні тести.

Лікування патологій, спровокованих прийомом їжі

Рекомендується обмежити фізичні навантаження, налагодити режим праці та відпочинку, нормалізувати харчування та приймати вітаміни.

Основні правила харчування такі:

  • Харчуватися дробно, по 5–6 прийомів їжі на день невеликими порціями.
  • Не лягати після їди.
  • Дотримуватися принципів збалансованого харчування: зменшити в раціоні кількість солі, солодощів, жирного м’яса та риби, смажених, гострих страв, копченостей, маринадів, страв, що важко перетравлюються (вареники, пельмені, млинці, макарони), продуктів із тривалим терміном зберігання, фастфуду.
  • Збільшити вживання молочнокислих продуктів, продуктів, багатих на клітковину, зелені, овочів, фруктів, каш.
  • Вживати в їжу термічно оброблені продукти та рідину в теплому вигляді.

Часто гастрокардіальний синдром не потребує медикаментозної корекції – достатньо нормалізувати харчування і режим, вести здоровий спосіб життя з помірним рівнем фізичної активності.

Якщо причиною цих станів є гастроентерологічна проблема, зокрема ГЕРХ, проводиться консервативне лікування хвороби за результатами обстеження, а також рекомендується:

  • дотримуватися дієти з виключенням продуктів, що знижують тонус нижнього травного сфінктера (чорний чай, кава, шоколад та ін.);
  • приймати їжу часто, невеликими порціями;
  • регулярно практикувати дозовані фізичні навантаження;
  • відмовитись від шкідливих звичок;
  • приймати медикаменти, що знижують кислотність шлунка, прокінетики.
Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies.
X