Печія

Гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь (ГЭРБ)

Печія — це патологічний стан, який супроводжується появою відчуття печіння та жару, що поширюється по стравоходу.

Часто печія виникає протягом години після їди. Встановлено взаємозв’язок між появою печії та вживанням міцної кави та чаю, смаженої, гострої, пряної та солодкої їжі, копченостей, чорного хліба або здоби, апельсинового соку та червоного вина.

У жінок — на фоні вагітності, через зміну внутрішньочеревного тиску, викликану збільшенням матки.

Ви можете записатися на консультацію у Києві в ГастроЦентрі «OLYMED» онлайн заповнивши форму за посиланням і отримати кваліфіковану допомогу від професійних лікарів.

Причини виникнення печії

Причини появи печії вкрай різноманітні. Цьому можуть сприяти стресові ситуації, порушення культури харчової поведінки (занадто рясні прийоми їжі, спішні перекушування), надмірне вживання напоїв і страв із великим вмістом цукру, а також недотримання достатнього тимчасового інтервалу між прийомами їжі та прийняттям горизонтального положення. До печії не можна ставитися легковажно, оскільки дуже часто вона вказує на ряд серйозних захворювань, таких як:

  • Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Для цієї патології печія є найбільш характерним симптомом. Розвивається ГЕРХ у результаті закидання кислого вмісту шлунку в стравохід, що відбувається через порушення роботи сфінктера, розташованого між шлунком і стравоходом.
  • Гастрит і виразкова хвороба шлунка та/або дванадцятипалої кишки.
  • Синдром Золлінгера–Еллісона — пухлина підшлункової залози або дванадцятипалої кишки, для якої характерне підвищене вироблення гастрину. Рівень соляної кислоти в шлунку теж підвищується, що може викликати появу печії.
  • Функціональні езофагеальні розлади (функціональна печія).

Діагностика печії

Основне завдання лікаря у діагностиці — виявити причину або захворювання, яке призвело до появи печії. Діагностика охоплює збір анамнезу, а також лабораторні та інструментальні дослідження.

До інструментальних досліджень належать езофагогастродуоденоскопія (гастроскопiя шлунка) – дозволяє оцінити стан слизових оболонок різних відділів шлунково-кишкового тракту, добова імпеданс-pH-метрія (моніторинг рН стравоходу та шлунка, а також діагностика моторної та евакуаторної функції стравоходу), за необхідності рекомендують проведення ультразвукового дослідження органів черевної порожнини.

Методи лікування печії

У першу чергу, лікування спрямоване на ліквідацію основного захворювання. Крім цього, пацієнту необхідно відмовитися від шкідливих звичок, змінити режим харчування, завдяки чому скоригується обсяг і склад рефлюксанта. Не рекомендовано приймати горизонтальне положення відразу після їжі. Останній прийом їжі допускається не пізніше, ніж за 3–3,5 години до сну.

У медикаментозній терапії печії використовують антациди, альгінати, гастропротектори. За необхідності, схему лікування доповнюють прокінетиками й антисекреторними препаратами. Пацієнтам важливо пам’ятати, що самолікування може тільки погіршити стан справ.

Ускладнення та наслідки печії

За відсутності адекватної терапії основного захворювання, що провокує печію, можливе утворення ерозій та виразок, які можуть локалізуватися на слизових оболонках стравоходу та шлунка. Великі та глибокі виразки можуть ускладнюватися пенетрацією, перфорацією та кровотечею. За частих рецидивів виразок стравоходу і, як наслідок, частого їх рубцювання просвіт стравоходу може звужуватися, призводячи до стриктур стравоходу.

Можливий розвиток патологічного стану, іменованого стравоходом Барретта. Характерною для нього є видозміна клітин слизової оболонки стравоходу в результаті частого і багаторазового контакту з агресивним вмістом. Висока ймовірність переходу цього стану в рак.

Щоб уникнути перелічених ускладнень, не ігноруйте тривожні симптоми і своєчасно звертайтеся по допомогу до фахівця.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies.
X