Дисбактеріоз і синдром надлишкового бактеріального зростання

Дисбактериоз

Нормальний склад кишкової мікрофлори може бути тільки при нормальному, здоровому, фізіологічному стані організму, і навпаки. Будь-яке відхилення від норм гомеостазу (балансу) між нормальною і патогенною флорою кишечника в простолюдді заведено називати «хвороба дисбактеріоз».

Але слід зауважити, що це не захворювання, а клініко-лабораторний синдром, дійсно пов’язаний зі зміною якісного і / або кількісного складу мікрофлори, який може призводити до різного роду розладів шлунково-кишкового тракту, а також до метаболічних і імунних порушень організму загалом.

Найчастіше цей стан, як і синдром надлишкового бактеріального зростання, виникає вторинно, тобто на тлі іншої функціональної або органічної патології або як наслідок впливу різних чинників, наприклад:

  • антибіотикотерапія, лікування цитостатиками, гормонами, променева терапія, хірургічні втручання;
  • дефіцит харчових волокон (клітковини);
  • вживання в їжу великої кількості консервантів, харчових барвників і ін.;
  • нерегулярне і незбалансоване харчування, голодування;
  • різка зміна раціону і режиму харчування;
  • стреси;
  • інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту та інших органів і систем;
  • зниження імунного статусу організму;
  • порушення біоритмів (балансу між сном і неспанням), перевтома;
  • органічні та функціональні порушення моторно-евакуаторної функції кишечника.

Лікування дисбактеріозу і синдрому надлишкового бактеріального зростання передбачає комплексний підхід. Передусім — це лікування основного захворювання. Патогенетична терапія включає прийом препаратів, що викорінюють першопричину дисбактеріозу, поряд з цим проводиться курс щодо відновлення нормальної мікрофлори кишечника (пробіотики, пребіотики або синбіотики), кишкові антисептики, вітаміни та ін. Поряд з медикаментозною терапією пацієнту рекомендують дотримуватися особливого режиму харчування, вживати достатню кількість рідини. Індивідуально для кожного пацієнта розробляється дієта.

Цей сайт використовує cookies для більш комфортної роботи користувача. Продовжуючи перегляд сторінок сайту, ви погоджуєтесь з використанням файлів cookies.
X