Постійне відчуття голоду

Постійне відчуття голоду – це симптом, за якого людина, вживши достатню кількість їжі, не відчуває ситості. З точки зору нормальної фізіології людини, голод – це ознака нестачі певних поживних речовин в організмі. Центр, який відповідає за відчуття голоду і ситості, розташований у гіпоталамусі. За нормального функціонування органів і правильного харчування виникнення голоду вимагає вживання їжі, після чого людина почуває себе ситою та енергійною. Якщо відчуття голоду після трапези не зникає або з’являється через півгодини-годину після їжі, потрібно звернутися до лікаря, оскільки цей симптом може бути ознакою серйозних захворювань.

Причини постійного відчуття голоду

Усі причини постійного відчуття голоду можна розділити на дві основні групи: органічні та неорганічні.

Органічні причини:

  1. Захворювання органів ШКТ. Крім підвищеного апетиту, такі пацієнти відзначають різні диспепсичні розлади (печію, нудоту, блювання, відрижку), біль у животі, порушення випорожнень та ​​ін.:
  2. Ендокринні хвороби. Найбільш часто підвищений апетит відзначається у пацієнтів із цукровим діабетом. Також у них виявляють збільшене сечовипускання, спрагу, різке зниження ваги. Постійне відчуття голоду є одним із симптомів тиреотоксикозу – підвищеного синтезу гормонів щитоподібною залозою. Такі пацієнти худі, з виряченими очима, їхня шкіра тепла та волога.
  3. Неврологічні хвороби з ураженням гіпоталамуса (пухлини, розсіяний склероз, ішемія в зоні гіпоталамуса), за яких порушується диференціація відчуття голоду та ситості.

Підвищення апетиту характерне і для деяких гормональних змін. Так, вагітні жінки, а також жінки у другій половині менструального циклу постійно хочуть їсти, що є фізіологічним явищем.

До неорганічних причин постійного відчуття голоду належать психічні хвороби (маніакальна фаза біполярного розладу, булімія). Відчуття постійного голоду також може виникнути на тлі приймання деяких лікарських засобів.

Діагностика постійного відчуття голоду

Діагностика симптому підвищеного апетиту починається з оцінки способу життя та раціону харчування людини. Існує ряд чинників, які провокують відчуття постійного голоду:

  • інтенсивне фізичне та розумове навантаження;
  • стрес;
  • недостатня кількість рідини в раціоні;
  • дефіцит білка, жирів, вітамінів, мікроелементів і надлишок вуглеводів.

Найбільш частими причинами появи цього симптому є хвороби органів ШКТ. Тому для виявлення основного захворювання призначають такі дослідження:

Іноді проводять УЗД щитоподібної залози, визначення рівня гормонів щитоподібної залози.

Методи лікування постійного відчуття голоду

Для усунення постійного відчуття голоду передусім потрібно ліквідувати першопричину симптому. Після цього пацієнтові призначають правильне харчування відповідно до таких рекомендацій:

  • свідоме вживання тільки якісних продуктів;
  • часте вживання їжі невеликими порціями (3 основних прийоми їжі та 2 перекуси);
  • останній прийом їжі не пізніше, ніж за 3–4 години до сну;
  • перед кожним прийомом їжі бажано випивати склянку води;
  • фрукти слід їсти перед основним прийомом їжі;
  • оптимальне співвідношення білків, жирів і вуглеводів підбирається індивідуально, залежно від способу життя пацієнта;
  • їжа повинна бути максимально поживною та вітамінізованою.